Refacerea stratului termoizolator

Inainte de reamenajarea mansardei podul era deja izolat termic cu un strat de vata minerala de sticla. Arhitectul Costin Nastac a remarcat aplicarea incorecta a termoizolatiei si a propus refacerea ei pentru prevenirea deteriorarii interiorului mansardei.

Situatia initiala a reamenajarii.

Se observa stratul deja existent de vata minerala de sticla peste care s-a aplicat o folie  cu rol de bariera de vapori. In zona corespondenta spatiului de depozitare (debara), configurat sub cel mai jos nivel al mansardei, se poate vedea stratul termoizolator incorect aplicat

Greseala in modul de aplicare este dubla:

·         sau montat sipci suplimentare intre capriori(la interior)doar pentru a prinde vata minerala de sticla (ISOVER) cu sarma.

·         Vata minerala de sticia a fost aplicata din bucati in spatiile dintre capriori.

2 In schita este aratat modul incorect de aplicare a stratului termoizolator, alaturi de varianta corecta. Sipcile suplimentare dintre capriori nu erau necesare, facandu-se astfel risipa de material si in al doilea rand micsorandu-se volumul mansardei spre interior, deoarece stratul termoizolant fost montat in profunzimea configuratiei pantelor acoperisului. Vata minerala de sticla a fost sectionata in lungimea ei, in mai multe bucati, iar imbinarea dintre lel prezinta riscul aparitiei puntilor termice, respective favorizeaza aparitia condensului

In mod corect vata minerala de sticia. care se comercializeaza sub forma de suluri, trebuie aplicata dintr-o bucata in spatiul dintre capriori si indesata, nefiind nevoie de sarma care sa o sustina.

3Arhitectul a prevazut aplicarea unui nou strat izolator de vata minera-la de sticia (grosime 8 cm) peste cel initial, montat de aceasta data corect. Ulterior cel de-al doilea strat a fost acoperit cu o folie din plastic cu rol de bariera contra vaporilor. Astfel s-a eliminat pericolul aparitiei condensului care favonzeaza aparitia igrasiei si de asemenea poate degrada in timp structura de lemn.

Atentie!

La aplicarea stratului termoizolator, indiferent de materialul folosit (vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, polistiren expandat etc.) respectati instructiunile producatorului!

Daca nu ati apelat la un specialist cereti consultanta din partea firmei care produce materialul termoizolator pentru a preveni ulterioare degradari la interior.

De asemenea, aveti in vedere aplicarea foliei cu rol de bariera de vapori si existenta unui spatiu de ventilatie (2-3 cm) sub invelitoare care sa asigure evacuarea vaporilor de apa